Βιδιανό

Το Βιδιανό είναι μια λευκή ποικιλία σταφυλιού που αναβιώνει στις μέρες μας με πολλούς παραγωγούς πρόθυμους να ανακαλύψουν τις δυνατότητές της σε όλο το νησί. Είναι γηγενής στην Κρήτη, ενώ έχει αποδειχθεί ότι έχει στενές γενετικές σχέσεις με άλλες κρητικές ποικιλίες, όπως το Θραψαθήρι και τη Βηλάνα.

Ωστόσο, το Βιδιανό δεν αποτελεί νέα προσθήκη στο κρητικό χαρτοφυλάκιο οινοποιήσιμων σταφυλιών, καθώς πιστεύεται ότι καλλιεργείται στο νησί από τον 13ο αιώνα. Σχεδόν ξεχάστηκε μέχρι τη δεκαετία του ’80, όταν οι παραγωγοί άρχισαν να πειραματίζονται με μικρο-οινοποιήσεις και συνειδητοποίησαν ότι δουλεύουν με μια ποικιλία αξίας.

Το Βιδιανό έχει συνήθως μια ντελικάτη φρουτώδη μύτη με αρώματα από ροδάκινο και λάιμ. Συνήθως το αλκοόλ κυμαίνεται από 12.5% έως 14%. Τα κρασιά έχουν ανάλαφρη οξύτητα και όμορφο απαλό σώμα.

Μια πραγματικά μεσογειακή ποικιλία, απόλυτα προσαρμοσμένη στις ζεστές, απαιτητικές συνθήκες της Κρήτης. Είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία, οπότε το πότισμα συνήθως δεν είναι απαραίτητο για την επίτευξη κρασιών υψηλής ποιότητας. Για τη σωστή διαχείριση στα αμπέλια, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την προστασία από μύκητες των σταφυλιών, όπως το ωίδιο. Η προστασία είναι γενικά εύκολο να επιτευχθεί ακόμα και στους βιολογικούς αμπελώνες με το σκόνισμα με θειάφι.

Στην Κρήτη, το Βιδιανό βρίσκεται πρωτίστως στις Δαφνές Ηρακλείου και στο Ρέθυμνο. Στις Δαφνές, το όμορφο τοπίο με τους κυματιστούς λόφους επιτρέπει την ανατολική ή δυτική έκθεση των αμπελώνων προς τον ήλιο. Οι λόφοι έχουν κατεύθυνση από βορρά προς νότο. Το υψόμετρο κυμαίνεται από 300 έως 500 μ. Στο Ρέθυμνο υπάρχει σημαντικός αριθμός αμπελώνων με Βιδιανό χωρίς υποκείμενο, ειδικά στις περιοχές Μέλαμπες και Φουρφουράς.

Κρασιά Ποικιλίας Βιδιανό