Θραψαθήρι

Ένα αληθινά κρητικό σταφύλι, το Θραψαθήρι, είναι ακόμα σχετικά σπάνιο και ανεξερεύνητο. Χρησιμοποιείται κυρίως σε blend, επειδή παράγει πλούσια λευκά κρασιά με δροσερή αναζωογονητική οξύτητα και αρώματα τροπικών φρούτων. Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον γι’ αυτή τη λευκή ποικιλία, οπότε παράγονται όλο και περισσότερα μονοποικιλιακά κρασιά, συμπεριλαμβανομένων μερικών ενδιαφερόντων παραδειγμάτων που ωριμάζουν σε βελανιδιά.

Ενώ το όνομά του μας κάνει να πιστεύουμε ότι είναι στενά συνδεδεμένο με το αιγαιοπελαγίτικο σταφύλι Αθήρι, η ανάλυση DNA υποδηλώνει ότι το Θραψαθήρι είναι πιο στενά συνδεδεμένο με άλλα σταφύλια, όπως το Μπεγλέρι, το Δαφνάτο και το Βιδιανό.

Όταν οι αποδόσεις περιορίζονται κάτω από 70 hl/ha (περίπου 9-10 τόνοι σταφυλιών/ha) και καλλιεργείται σε μεγαλύτερα υψόμετρα, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εκπληκτικά και μοναδικά. Με έντονη οξύτητα και πλούσιο στρογγυλό σώμα, παράγει ένα οξύμωρο στιλ για το ζεστό κρητικό κλίμα.

Είναι τέλεια προσαρμοσμένο στις συνθήκες καλλιέργειας και πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία, ειδικά αν καλλιεργείται στα παραδοσιακά κύπελλα. Ωστόσο, είναι ευαίσθητο σε μύκητες των σταφυλιών, όπως το ωίδιο αλλά και ο βοτρύτης, ο οποίος προκαλεί γκρι σήψη όταν αυξάνεται η υγρασία. Έτσι, χρειάζεται συνεχή φροντίδα για να περιοριστεί η έντονη βλάστησή του.

Το Θραψαθήρι καλλιεργείται παραδοσιακά στο ανατολικό τμήμα της Κρήτης, συγκεκριμένα στην ΠΟΠ Σητεία. Εκεί χρησιμοποιείται μαζί με τη Βηλάνα, μια άλλη γηγενή κρητική ποικιλία, δημιουργώντας πανέμορφα κρασιά.

Κρασιά Ποικιλίας Θραψαθήρι