Μαντιλάρι

Ενώ το Μαντηλάρι (ή Μανδηλάρι) κατάγεται από την Κρήτη, έχει εξαπλωθεί σε όλο το ανατολικό Αιγαίο και σε νησιά όπως η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ρόδος. Είναι ενδιαφέρον ότι παραδοσιακά αναμειγνύεται πάντα με διάφορες άλλες τοπικές ποικιλίες. Στη Σαντορίνη έπαιξε σημαντικό ρόλο στα γλυκά κρασιά Vinsanto.

Έχει έντονες τανίνες και πολύ υψηλή οξύτητα και, σε αντίθεση με το Κοτσιφάλι, δεν φτάνει σε υψηλά επίπεδα αλκοόλης. Έχει επίσης πολύ έντονο κόκκινο χρώμα καθιστώντας το ίσως το πιο βαθύ κόκκινο κρασί της Ελλάδας. Ως εκ τούτου, χρειάζεται αρκετά χρόνια παλαίωσης για να ωριμάσει πλήρως. Συνδυάζοντάς το με λιγότερο τανικές ποικιλίες που έχουν υψηλότερο αλκοόλ, δημιουργεί κρασιά που είναι ευκολόπιοτα ακόμα και όταν είναι νέα.

Το Μαντηλάρι ωριμάζει αργά, αλλά η φύτευσή του σε πιο δροσερές τοποθεσίες μπορεί να διατηρήσει την αρωματική ένταση. Ακόμα και όταν καλλιεργείται στις θερμότερες τοποθεσίες, τα επίπεδα αλκοόλ σπάνια φτάνουν πάνω από το 11%. Έχει μεγάλη βλαστική ένταση και είναι αρκετά παραγωγική. Η διαχείριση των υψηλών αποδόσεων είναι απαραίτητη, καθώς οι τανίνες δεν ωριμάζουν όταν η παραγωγή είναι μεγάλη. Είναι επίσης ευαίσθητο σε περονόσπορο και γκρι σήψη.

Στην Κρήτη λειτουργεί ως ποικιλία ανάμειξης με την άλλη σημαντική τοπική κόκκινη ποικιλία, το Κοτσιφάλι. Στην ΠΟΠ Αρχάνες παρέχει στο μείγμα έντονη οξύτητα και γήινα αρώματα λόγω των πλούσιων σε ασβεστόλιθο εδαφών. Τα υψόμετρα έως και 450 μ. βοηθούν στην αργή ωρίμαση των τανινών. Στην ΠΟΠ Πεζά και στη ζώνη ΠΟΠ Χάνδακας Candia, το υψόμετρο μπορεί να φτάσει τα 600 μ. Εδώ τα κρασιά είναι ελαφρύτερα από αυτά που βρίσκονται στις Αρχάνες κι έτσι μερικές φορές παράγεται και ροζέ Μαντηλάρι.

Κρασιά Ποικιλίας Μαντιλάρι