Ενώ πιθανότατα προήλθε από τη Σαντορίνη, αυτό το φημισμένο σταφύλι έχει φυτευτεί σε όλη την Ελλάδα. Οι περισσότεροι παραγωγοί είναι πολύ περήφανοι για την ποικιλία και την παρουσιάζουν ως το εμβληματικό τους κρασί. Το Ασύρτικο είναι κατάλληλο για τις νησιωτικές συνθήκες με ισχυρό άνεμο και ελαφρύ έδαφος, όπως της Κρήτης.
Το στιλ είναι κάτι ανάμεσα στα κρασιά της Σαντορίνης, που βασίζονται στην ορυκτότητα, και τα πιο φρουτώδη στιλ της ηπειρωτικής Ελλάδας. Παρουσιάζει ντροπαλά αρώματα εσπεριδοειδών τα πρώτα χρόνια και δείχνει την πολυπλοκότητά του μετά από δύο έως τρία χρόνια παλαίωσης. Στα κρητικά Ασύρτικα παρατηρείται η χαρακτηριστική υψηλή οξύτητα της ποικιλίας.
Όλο και περισσότερο εμφιαλώνεται ως μονοποικιλιακός οίνος. Χρησιμοποιείται επίσης ευρέως μαζί με άλλα τοπικά κρητικά σταφύλια. Για παράδειγμα, συχνά αναμειγνύεται με τις γηγενείς ποικιλίες Θραψαθήρι ή Βηλάνα με σκοπό να αυξήσει την οξύτητά τους.
Το Ασύρτικο ευδοκιμεί σε φτωχά εδάφη, τα οποία φυσικά περιορίζουν το σθένος του και συγκεντρώνουν τις γεύσεις. Η έλλειψη νερού δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς μπορεί να παραγάγει ποιοτικά κρασιά στις πιο ακραίες συνθήκες ξηρασίας και καύσωνα. Επίσης, δεν είναι πολύ ευαίσθητο σε πολλούς μύκητες σταφυλιών, όπως το ωίδιο. Η καλλιέργειά του είναι σχετικά εύκολη και βιώσιμη.
Το Ασύρτικο καλλιεργείται παραδοσιακά στην Κρήτη στην περιοχή της Σητείας, όπου υπάρχουν και πολλοί παλαιότεροι αμπελώνες. Ωστόσο, παρατηρούνται αυξανόμενες φυτεύσεις σε όλο το νησί. Στα ξηρά αμμώδη εδάφη της Σητείας μπορεί να δώσει κρασιά που μοιάζουν πολύ με το Ασύρτικο της Σαντορίνης λόγω του λιγοστού νερού και των θερμών συνθηκών.