Awarded Wine
Date

04/10/2012

Category

Οίνοι Ερυθροί

Μοναδική κράση του κοσμοπολίτικου Syrah με την κρητική ποικιλία Kοτσιφάλι.
Χρώμα έντονα κόκκινο, ενώ το μπουκέτο του είναι πολύπλοκο με αναμνήσεις από φρούτα του δάσους και νύξεις πράσινου πιπεριού. Το στόμα χαρακτηρίζεται από έντονη καλοδομημένη βελούδινη γεύση, άψογα ισορροπημένη οξύτητα και μακριά επίγευση.

Τύπος

Oίνος Ερυθρός Ξηρός

Κατηγορία

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Κρήτης

Προέλευση

Επιλεγμένοι αμπελώνες συνεργαζόμενων αμπελουργών του Nομού Ηρακλείου

Ποικιλιακή σύνθεση

Κοτσιφάλι 60% – Syrah 40% 

Έδαφος

Αργιλοασβεστώδης έως αμμοπηλώδης σύσταση

Αμπελώνας

Το Syrah προέρχεται από βορειοδυτικούς αμπελώνες του Νομού Ηρακλείου, ενώ το Kοτσιφάλι από επιλεγμένους αμπελώνες του Nομού οι οποίοι βρίσκονται στην αμπελουργική ζώνη, σε ύψος από 400 έως 700m. Tο μικροκλίμα της περιοχής που χαρακτηρίζεται από ψυχρούς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια –γίνεται ηπιότερo λόγω των βορειοδυτικών θαλάσσιων ανέμων του Αιγαίου–, είναι ιδανικό για την παραγωγή κρασιών με εξαιρετική φινέτσα και πλούσιο άρωμα. Το έδαφος –αργιλοασβεστώδες έως αμμοπηλώδες– έχει μέτριες κλίσεις και κυρίως βορειοδυτικό προσανατολισμό.
Οι καλλιεργητικές επεμβάσεις επικεντρώνονται σε δύο άξονες: στην αύξηση, όπου κρίνεται απαραίτητο, της ωφέλιμης φυλλικής επιφάνειας και στα μικρά αλλά και συχνά ποτίσματα στη φάση ωρίμανσης, όταν το απαιτεί η χρονιά, προς αποφυγή υδατικού stress. Στόχος είναι, οι ποικιλίες του χαρμανιού, εκτός από την έντονη έκφραση των χαρακτηριστικών τους αρωμάτων, να διαθέτουν μια ολοκληρωμένη φαινολική ωρίμανση. Η πυκνότητα φύτευσης είναι από 3.300 έως 4.170 πρέμνα ανά εκτάριο και οι αποδόσεις δεν ξεπερνούν τα 40hl ανά εκτάριο.

Πυκνότητα φυτών

3.300-4.170 πρέμνα ανά εκτάριο

Αλκοολικός τίτλος

14%

Παραγωγή

10.000 φιάλες 

Δυνατότητα παλαίωσης

7 έτη

Συνθήκες σερβιρίσματος

Σε ανοιχτή καράφα για 30΄ με 60΄ για να «αναπνεύσει» και σε θερμοκρασία 16-18°C

Συνδυασμός με φαγητό

Κρασί που συνοδεύει εξαιρετικά κρέας μοσχαρίσιο ψητό ή σχάρας ή κρέας με πικάντικη κόκκινη σάλτσα, ψητά λαχανικά και κίτρινα τυριά

Volume

750ml

Χαρτοκιβώτιο

12 φιαλών

Τρύγος

Ο τρύγος πραγματοποιείται χειρωνακτικά τις πρωινές ώρες, από τις 06:00 έως τις 12:00, για την αποφυγή των υψηλών θερμοκρασιών. Η συλλογή από τον αγρό γίνεται σε κλούβες των 18 κιλών που συγκεντρώνονται σε φορτηγά ψυγεία με σκοπό την προφύλαξη και τη συντήρηση των σταφυλιών μέχρι την παράδοσή τους στο οινοποιείο.

Οινοποίηση και Ωρίμανση

Μετά τον αυστηρό έλεγχο στο χώρο παραλαβής του οινοποιείου, τα σταφύλια ψύχονται σε κατάλληλους θαλάμους μέχρι η θερμοκρασία τους να φτάσει στους 0°C (32°F) περίπου. Μετά τον εκραγισμό, εφαρμόζεται η μέθοδος της προζυμωτικής εκχύλισης στους 10-11°C για ένα 48ώρο. Στη συνέχεια, εμβολιασμός με επιλεγμένες ζύμες κατάλληλες για την ανάδειξη του αρωματικού χαρακτήρα της κάθε ποικιλίας. Τα γλεύκη ζυμώνουν χωριστά σε ανοξείδωτες δεξαμενές για 8-10 μέρες, όπου η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους 28°C, με καθημερινούς αερισμούς μέχρι το τέλος της ζύμωσης. Στη συνέχεια, οι παραγόμενοι οίνοι από την κάθε ποικιλία, ωριμάζουν σε καινούργια δρύινα βαρέλια για 12 μήνες, το Syrah σε αμερικανικά βαρέλια των 225l και το Kοτσιφάλι σε γαλλικά.
Copyright © 2013 Alexakis SA, All texts Copyright © 2013 Alexakis SA
Powered by double dot