Αrtis
Client

Coca Cola Plc

Date

15/09/2011

Category

Οίνοι Ερυθροί

Μονοποικιλιακός οίνος από τη γηγενή ερυθρή ποικιλία Κοτσιφάλι.
Με ελαφριά γεύση, όγκο, στρογγυλό χαρακτήρα, αλλά και μέτρια οξύτητα που του εξασφαλίζει μεγάλης διάρκειας επίγευση. Το χαρακτηριστικό στο στόμα είναι η ήπια τανικότητα.

Τύπος

Oίνος Ερυθρός Ξηρός

Κατηγορία

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Κρήτης

Προέλευση

Επιλεγμένοι αμπελώνες συνεργαζόμενων αμπελουργών του Nομού Ηρακλείου

Ποικιλιακή σύνθεση

Κοτσιφάλι 100%

Έδαφος

Αμμοαργιλοασβεστώδης έως πηλώδης σύσταση

Αμπελώνας

Το Κοτσιφάλι προέρχεται από επιλεγμένους αμπελώνες του Νομού Ηρακλείου που καλλιεργούνται σε ύψος πάνω από 300m. Τα διαφορετικά μικροκλίματα που συναντάμε, λόγω του ανάγλυφου και της διαφορετικότητας στη σύσταση του εδάφους, είναι ιδανικά για την παραγωγή ενός κρασιού με εξαιρετική φινέτσα και ταυτόχρονα έντονη έκφραση των χαρακτηριστικών αρωμάτων της ποικιλίας. Η σύσταση του εδάφους είναι αμμοαργιλοασβεστώδης έως πηλώδης με έντονες κλίσεις και κυρίως βορειοδυτικό προσανατολισμό. Οι καλλιεργητικές επεμβάσεις επικεντρώνονται στην όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη φαινολική ωρίμανση της πρώτης ύλης. Η πυκνότητα φύτευσης είναι από 2.800 έως 3.800 πρέμνα ανά εκτάριο και οι αποδόσεις δεν ξεπερνούν τα 60hl ανά εκτάριο.

Πυκνότητα φυτών

2.800-3.800 πρέμνα ανά εκτάριο

Αλκοολικός τίτλος

12%

Παραγωγή

10.000 φιάλες 

Ωρίμανση

6 μήνες σε δεξαμενή και 2 μήνες παλαίωση στη φιάλη

Δυνατότητα παλαίωσης

2-3 έτη

Συνθήκες σερβιρίσματος

Σε θερμοκρασία 16-18°C 

Συνδυασμός με φαγητό

Σαν απεριτίφ και με κρέπες με κρέας και πλούσια κόκκινη σάλτσα, μακαρόνια με κιμά, ποικιλία κρεατικών (mixed grill), ψαρονέφρι στα κάρβουνα 

Volume

750ml

Χαρτοκιβώτιο

12 φιαλών

Τρύγος

Ο τρύγος πραγματοποιείται χειρωνακτικά τις πρωινές ώρες, από τις 6:00 έως τις 12:00, για την αποφυγή των υψηλών θερμοκρασιών. Η συλλογή από τον αγρό γίνεται σε κλούβες των 18 κιλών που συγκεντρώνονται σε φορτηγά ψυγεία με σκοπό την προφύλαξη και τη συντήρηση των σταφυλιών μέχρι την παράδοσή τους στο οινοποιείο.

Οινοποίηση

Μόλις τα σταφύλια φτάσουν στο οινοποιείο, οδηγούνται αμέσως προς εκραγισμό και στη συνέχεια στους οινοποιητές όπου εφαρμόζεται η μέθοδος της προζυμωτικής εκχύλισης στους 10-11°C για ένα 48ώρο. Στη συνέχεια, εμβολιασμός με επιλεγμένες ζύμες κατάλληλες για την ανάδειξη του αρωματικού χαρακτήρα της κάθε ποικιλίας. Το γλεύκος της κάθε ποικιλίας ζυμώνει χωριστά σε ανοξείδωτες δεξαμενές για 6-8 μέρες, όπου η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους 28°C. Ο οίνος δεν τοποθετείται σε δρύινο βαρέλι, παρά μόνο σε δεξαμενές, όπου όμως στοχεύουμε στην αναπαραγωγή του περιβάλλοντος του βαρελιού μέσω της εφαρμογής μικροοξυγονώσεων. Αργότερα το κρασί εμφιαλώνεται και ηρεμεί στη φιάλη για 1-2 μήνες.
Copyright © 2013 Alexakis SA, All texts Copyright © 2013 Alexakis SA
Powered by double dot