O Στέλιος Αλεξάκης, ιδρυτής του οινοποιείου

O Στέλιος Αλεξάκης, ιδρυτής του οινοποιείου

O Λάζαρος Αλεξάκης και ο Απόστολος Αλεξάκης

O Λάζαρος Αλεξάκης και ο Απόστολος Αλεξάκης

Το οινοποιείο Αλεξάκη είναι οικογενειακή υπόθεση. Τα στελέχη της εταιρείας είναι ο Στέλιος Αλεξάκης, ιδρυτής της επιχείρησης κατά τη δεκαετία του 1970, οινολόγος-χημικός μηχανικός, η σύζυγός του Σοφία και τα παιδιά τους, Λάζαρος και Απόστολος, πτυχιούχοι οινολόγοι, από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας ο πρώτος και από το Φρέσνο της Καλιφόρνια ο δεύτερος.

Ο Λάζαρος και ο Απόστολος, με τις καινοτόμες ιδέες και την τεχνογνωσία τους ελέγχουν την παραγωγή, σχεδιάζουν και υλοποιούν τη μελλοντική εξέλιξη του οινοποιείου, χωρίς όμως να χαθεί ούτε μια σταγόνα από την πολύτιμη κληρονομιά της πρώτης γενιάς.

Tο μεγαλύτερο ιδιωτικό οινοποιείο της Κρήτης
(με αποθηκευτική δυνατότητα 16 εκατ. λίτρα) με πελάτες του
τις μεγαλύτερες οινοποιητικές μονάδες της Ελλάδας

Το οινοποιείο Αλεξάκη είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό οινοποιείο της Κρήτης (με αποθηκευτική δυνατότητα 16 εκατ. λίτρα) με πελάτες του τις μεγαλύτερες οινοποιητικές μονάδες της Ελλάδας. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει εξαγωγές στην Αμερική με το brand «Alexakis» και στη Ρωσία και στην Κίνα με private label.

Eπί δεκαετίες συνεργαζόμαστε με το σύνολο σχεδόν των αμπελουργών του νησιού, διατηρούμε πολυετείς συνεργασίες μαζί τους και γνωρίζουμε πλήρως όλες σχεδόν τις ιδιαιτερότητες του κρητικού αμπελώνα ποικιλίες, έδαφος, μικροκλίμα). Αυτή η γνώση μάς δίνει τη δυνατότητα να επιλέγουμε αμπελοτόπια με το ιδανικότερο terroir για κάθε διαφορετική ποικιλία που οινοποιούμε. Με γνώμονα –θρησκευτικά και απόλυτα– την ποιότητα της πρώτης ύλης, η εργασία μας ξεκινάει στον αγρό.

Πρώτη ύλη και παραγωγή

Η συμβολαιακή γεωργία που ξεκίνησε να εφαρμόζει η εταιρεία μας πριν από έξι χρόνια, δημιούργησε νέα δεδομένα για την κρητική αμπελοκαλλιέργεια και οινοβιομηχανία, με προφανή οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Αμπέλι στο Νομό Ηρακλείου το χειμώνα

Αμπέλι στο Νομό Ηρακλείου το χειμώνα

Aμπέλι στο Νομό Ηρακλείου την άνοιξη

Aμπέλι στο Νομό Ηρακλείου την άνοιξη

Αμπέλι στο Νομό Ηρακλείου το καλοκαίρι

Αμπέλι στο Νομό Ηρακλείου το καλοκαίρι

Αμπέλι στο Νομό Ηρακλείου λίγο πριν τον τρύγο

Αμπέλι στο Νομό Ηρακλείου λίγο πριν τον τρύγο

Οι αμπελουργοί έχουν μετατραπεί πια σε επιχειρηματίες με σταθερά εισοδήματα, χωρίς να φοβούνται τον ανταγωνισμό. Γνωρίζουν από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου σε ποιά τιμή θα πουλήσουν το προϊόν τους, αλλά και ότι θα υπάρξει πλήρης απορρόφηση της παραγωγής τους. Το μοντέλο αυτό, συμβάλλει στην προσαρμογή του αγροτικού τομέα στη νέα εποχή, όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι η ανταγωνιστικότητα ενός προϊόντος. Η εταιρεία μας έχει επενδύσει πολλά τα τελευταία χρόνια σε αυτή τη μορφή συνεργασίας, με αποτέλεσμα ο αμπελουργός να απολαμβάνει ένα εγγυημένο εισόδημα και το οινοποιείο μας μια σταθερή ποιότητα που εξασφαλίζει «ταυτότητα» στο κρασί. Με αυτόν τον τρόπο, το «κέρδος» των πελατών μας είναι ότι γνωρίζουν την προέλευση των προϊόντων μας.

Απλή μας φιλοσοφία είναι η ομαδοποίηση των αμπελώνων ανάλογα με τις ποικιλίες, τις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες, το υψόμετρο, το ανάγλυφο, την κλίση και τον προσανατολισμό τους.

Ο θεσμός της συμβολαιακής γεωργίας αναβαθμίζει τον ρόλο του αγρότη-αμπελουργού και ο αγρότης, ως επιχειρηματίας πια, σταματάει να στηρίζει την ανάπτυξή του σε επιδοτήσεις και επενδύει στην εκπαίδευση και στην πληροφόρηση για νέες μορφές αμπελουργίας. Μαθαίνει επίσης να προσαρμόζεται στις καταναλωτικές ανάγκες της αγοράς, στοχεύοντας συνεχώς στην ποιότητα και στην υγιεινή των παραγόμενων προϊόντων. Έτσι, σε συνδυασμό με την αυστηρή παρακολούθηση της πρώτης ύλης τόσο στον αγρό, όσο και κατά την παραλαβή της από το οινοποιείο, εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα των τελικών προϊόντων από τον εκραγισμό μέχρι το τελικό στάδιο παραγωγής τους.

Aποτέλεσμα της συστηματικά καλής συλλογικής δουλειάς στο αμπέλι και στο οινοποιείο, είναι η δημιουργία πολυβραβευμένων κρασιών, γεγονός που μας κάνει όλους εξαιρετικά υπερήφανους: αμπελουργούς, οινοποιούς και οινολόγους!

Εφαρμογή ISO και HACCP

Eδώ και πέντε χρόνια εφαρμόζουμε τα συστήματα ISO 9001:2008 και ISO 2200:2001. Η εφαρμογή των συστημάτων αυτών βοήθησε το άνοιγμα νέων αγορών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, εφαρμόζουμε σύστημα Διασφάλισης της Ασφάλειας των Τροφίμων ISO 22000 το οποίο στηρίζεται στις αρχές του HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points). Το HACCP αποτελεί μια συστηματική προσέγγιση στην αναγνώριση, στην αξιολόγηση και στον έλεγχο των πιθανών κινδύνων που συνδέονται με την αλυσίδα παραγωγής, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για την ασφάλεια τροφίμων. Αναγνωρίζει συγκεκριμένους κινδύνους (μικροβιολογικούς, χημικούς και φυσικούς) και ορίζει προληπτικά μέτρα για τον έλεγχό τους. Σκοπός του HACCP είναι η διασφάλιση της ασφάλειας και της υγιεινής τροφίμων μέσω συνεχούς παρακολούθησης και ελέγχου όλων των λειτουργιών σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής του κρασιού: παραλαβή, παραγωγή, μεταποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά, διανομή, διακίνηση προς πώληση.

 

 

Copyright © 2013 Alexakis SA, All texts Copyright © 2013 Alexakis SA
Powered by double dot