Home / Blog / Press Releases: Vintage Report

Vintage Report

Η χρονιά του 2013 χαρακτηρίζεται από τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν στη Κρήτη. Συγκεκριμένα, επηρέασαν την ποσότητα όσο και την πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών και κατ’ επέκταση, την ποιότητα των παραγόμενων οίνων:

  • Οι επικρατούντες ισχυροί τοπικοί άνεμοι: σημειώθηκαν ισχυρής έντασης νότιοι άνεμοι το χειμώνα, μέχρι περίπου τα μέσα της άνοιξης, που οδήγησαν σε πρώιμη έκπτυξη των οφθαλμών όλων των ποικιλιών καθώς και συνεχείς βοριάδες τους θερινούς μήνες, με αποτέλεσμα ένα δροσερό καλοκαίρι
  • Η έντονη ανομβρία σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου (στα βόρεια του ν. Ηρακλείου και για τη χρονική περίοδο Μαρτίου έως Σεπτεμβρίου, συνολικές βροχοπτώσεις 43,2mm, στα κεντρικά του νομού 111,2mm, στα νότια 45,8mm)
  • Η έντονη ηλιοφάνεια
  • Το ιδιαίτερο μεσοκλίμα της κάθε περιοχής
  • Η δυνατότητα εφαρμογής αρδεύσεων στα κατάλληλα φαινολογικά-βλαστικά στάδια του αμπελιού

Γενικά, η χρονιά ξεκίνησε δύσκολα όσον αφορά τη διαθεσιμότητα της εδαφικής υγρασίας, αφού το ύψος των βροχοπτώσεων που σημειώθηκε τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες δεν ξεπέρασε στις περισσότερες περιοχές τα 450mm. Στη συνέχεια, η άνοιξη ήταν πολύ ήπια με ελάχιστες βροχοπτώσεις και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, (μέση μηνιαία θερμοκρασία Μαΐου περίπου στους 22°C, ανάλογα με την περιοχή) που οδήγησαν σε πρώιμη έκπτυξη των οφθαλμών όλων των ποικιλιών, με έντονους ρυθμούς αύξησης της βλάστησης και πρώιμη άνθιση.

Στη συνέχεια, το καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε από την παρατεταμένη ανομβρία και από τις θερμοκρασίες που δεν έφτασαν στα επίπεδα καύσωνα (π.χ. τον μήνα Ιούλιο μέση μηνιαία θερμοκρασία από 24,5°C έως 26,1°C ανάλογα με την περιοχή), με εξαίρεση τα νότια. Έτσι, σε συνδυασμό με την υψηλή ηλιοφάνεια, οδήγησαν στη πρώιμη εμφάνιση του περκασμού και της ωρίμανσης κυρίως στις πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες. Το αμπέλι σε ήπιες κλιματολογικές συνθήκες μπόρεσε να εξασφαλίσει καλύτερη και ομοιόμορφη κατανομή των προϊόντων της φωτοσύνθεσης, με ταυτόχρονη προσαρμογή του χρόνου ωρίμανσης σε λογικά επίπεδα, επιτρέποντας την ομαλότερη συσσώρευση των μεταβολιτών, ιδιαίτερα των εύθραυστων αρωματικών ενώσεων (πολύ σημαντικό στις λευκές ποικιλίες).

Ο τρύγος ξεκίνησε το μήνα Αύγουστο με τις πρώιμες ποικιλίες της περιοχής (π.χ. Sauvignon Βlanc, Chardonnay, Syrah, Merlot, Αθήρι, Λιάτικο, Μοσχάτο λευκό κ.ά.), όπου η υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών ήταν εξαιρετική και χαρακτηρίστηκε από υψηλά Be, υψηλή οξύτητα, εξαιρετική φαινολική ωρίμανση με έντονη την αρωματική τυπικότητα για όλες τις ποικιλίες. Ακολούθησε ο τρύγος των: Malvasia Aromatica, Βιδιανό, Κοτσιφάλι κ.ά. περίπου στα τέλη Αυγούστου. Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και μέχρι τα μέσα περίπου του Σεπτεμβρίου, οι υψηλές ημερήσιες και νυχτερινές θερμοκρασίες (23°C) σε πολλές περιοχές σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία είχαν αρνητική επίδραση. Έτσι, σημειώθηκε μια επιβράνδυση στην πορεία ωρίμανσης, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί ο τρύγος στο τρίτο δεκαήμερο για το Θραψαθήρι και στα τέλη του Σεπτεμβρίου για το Μαντηλάρι, πετυχαίνοντας την επιθυμητή ωρίμανση των γηγενών αυτών ποικιλιών.

Η φετινή χρονιά αποδεικνύει ακόμα μια φορά την αναγκαιότητα της ορθολογικής διαχείρισης του αρδευόμενου νερού τουλάχιστον 2-4 φορές στο κατάλληλο βλαστικό-φαινολογικό στάδιο με την ενδεικνυόμενη ποσότητα, καθώς και τη σημασία των ορθών καλλιεργητικών τεχνικών για την παραγωγή ποιοτικού σταφυλιού. Παρόλη τη δυσκολία της (λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία εξαιρετική και πολλά υποσχόμενη χρονιά για τις πρώιμες – μεσοπρώιμες ποικιλίες (π.χ Syrah, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Βlanc, Μοσχάτο, Αθήρι, Βιδιανό, Βηλάνα, Malvasia Aromatica κ.ά.), αλλά και μια χρονιά πολύ καλή για τις όψιμες γηγενείς ποικιλίες του νησιού. Ακόμα, η ταυτόχρονη μείωση των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου σε συνδυασμό με το έντονο stress λόγω ξηρασίας των φυτών, είχαν σαν συνέπεια τη μείωση της παραγωγής κατά 5% έως 15% ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή.

Τέλος να αναφερθεί ότι για τις περισσότερες ποικιλίες οι τιμές των σταφυλιών κυμάνθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα με την περσινή χρονιά, με εξαίρεση τις τιμές των ποικιλιακών σταφυλιών όπως Chardonnay, Sauvignon Blanc, Μοσχάτο, Malvasia Aromatica, οι οποίες κυμάνθηκαν σε τιμές χαμηλότερες κατά 10% με 15% από πέρσι, ανάλογα με την ποικιλία και τη ζήτηση.

Copyright © 2013 Alexakis SA, All texts Copyright © 2013 Alexakis SA
Powered by double dot
Επιβεβαίωση ηλικίας

This site is intended for those of legal drinking age.

By entering the Alexakis Winery website, you affirm that you are of legal drinking age in the country where the site is accessed.
Alcohol abuse is dangerous for your health. Drink responsibly.